Hned první den nového měsíce jeli výživáři v Pardubicích prošetřit oznámení o onemocnění v možné souvislosti s konzumací pokrmu z restaurace Barka U Josefa v Pardubicích.

Prokázat přímou souvislost se sice nepodařilo, nicméně stav v této provozovně byl poměrně závažný, dlouhodobě se zde neprováděl pořádný úklid – ale hlavně zde velice špatně zacházeli s potravinami a pokrmy. Křížily se zde tzv. čisté a nečisté provozy, pohromadě byly skladovány neslučitelné druhy potravin, například syrová vajíčka v papírových proložkách byla rozmístěna na několika místech v kuchyni, syrové maso a rozpracované polotovary a pokrmy vlastní výroby byly skladovány pohromadě, vše bylo uloženo bez jakéhokoliv značení (nebylo zřejmé, co je co, kdy co bylo vyrobeno, dokdy se musí spotřebovat), v hrubé přípravně zeleniny byly pohromadě uloženy nápoje společně s nečištěnou zeleninou a s množstvím různých předmětů (nátěrové hmoty, nádobí, skateboard, nádoby s použitým olejem, silně nečisté kovové schůdky)… Úklid byl celkově poměrně zanedbán, nečisté a lepivé byly podlahy, stěny a stropy v celém zázemí provozovny byly nečisté, místy poškozené s olupující se malbou, skvrnami po zatékání, pavučinami a s výskytem plísně. Některé zařizovací předměty měly nečisté, místy neomyvatelné a poškozené povrchy, některé byly zrezivělé. Nebyly ani umožněny odpovídající podmínky pro osobní hygienu, v šatně personálu byl nepořádek a neuspořádanost, byl zde umístěn regál s velkým množstvím obuvi, matrace, kancelářské potřeby, nádobí a různé předměty nesouvisející s provozem. Umyvadla na personálním záchodě a v kuchyni nebyla vybavena prostředky na hygienické mytí a osoušení rukou. V kuchyni na pracovních plochách byly rozmístěny různé nečisté „hadry“, umyté nádobí se u dřezu odkládalo na mokrý, silně nečistý a zapáchající ručník, pod kterým byla špína a plíseň. Nápojové sklo za barem bylo uloženo pitným okrajem přímo na rovněž nečisté, zapáchající textilii. Nádoby na odpad nebyly v době kontroly uzavřené, některé byly nečisté.

Provozovateli byla uložena pokuta a bylo mu nařízeno provedení sanitárního úklidu, což bylo za pár dní následnou kontrolou ověřeno. Snad se provozovatel poučil a podobná situace se nebude opakovat.

Skladované produkty neoznačené, co to je, ze kdy, do kdy…
Nejen neoznačené, tedy neznámého původu, ale ani nechráněné proti možné kontaminaci, nijak nezakryté.
Nevhodně zamražené maso (zakoupené jako chlazené), nijak neoznačené.
Těžko říct, co to asi je, ze kdy, do kdy…
Hrubá přípravna zeleniny…
Další možný zdroj kontaminace prostředí přípravny.
Šatna personálu
Sklad potravin

Odbor HV a PBU dne 7. 10. 2024

FOTO KHS

Další články s tématem kontrol v provozovnách stravovacích služeb jsou ZDE.

Po uplynutí 6 měsíců od zveřejnění konkrétní provozovny bude příspěvek anonymizován, fotodokumentace bude využita jako edukační materiál.